29 noiembrie 2005

Lost in translation


General Motors a inregistrat un total fiasco in campania sa de promovare a masinii Chevy Nova pe piata Americii de Sud si in America Centrala. 'No va' in spaniola, inseamna 'nu merge/nu functioneaza'Succesul imens al campaniei 'Got Milk?' a determinat Dairy Association sa dezvolte aceasta campanie si in Mexic. Insa, in spaniola, sloganul lor a insemnat 'Alaptezi?'
Producatorul scandinav de produse electrocasnice a folosit, intr-o reclama la aspiratoare pentru piata americana, urmatorul slogan: 'Nothing sucks like an Electrolux'.
Cand Gerber a inceput sa comercializeze produse alimentare pentru copii in Africa, a folosit acelasi ambalaj ca in SUA - cu un copil zambind pe eticheta. Mai tarziu, a aflat ca in Africa companiile pun pe eticheta o poza cu ceea ce se gaseste in cutie, pentru ca foarte multi oameni nu stiu sa citeasca.
Sloganul Pepsi 'Come Alive With Pepsi Generation' a fost tradus in chineza 'Pepsi iti aduce stramosii inapoi din mormant'.
Numele Coca-Cola a fost prima data citit in chineza Kekoukela, care inseamna 'Musca mormolocul de ceara'.
Cand pixurile Parker cu bila au fost introduse pe piata din Mexic, reclamele trebuiau sa spuna 'Nu va aluneca in buzunar si nu te va deranja'... Compania a crezut ca 'embarrass' (a deranja) se poate traduce cu 'embarazar', asa ca sloganul spunea ceva de genul 'Nu va aluneca in buzunar si nu te va lasa insarcinata'.
Cand American Airlines a vrut sa-si promoveze noua clasa, cu scaune din piele, pe piata din Mexic, sloganul companiei 'Fly In Leather' a fost tradus mot-a-mot, ceea ce a in spaniola inseamna 'Zboara dezbracat'.Brand Failures-Matt Haig (sursa HotNews)

4 comentarii:

 1. Stiu ca e tarziu reply-ul, dar cred ca are cat de cat legatura: tot de traduceri e vorba! :D
  Azi am gasit poza asta http://www.resursadefun.ro/imagini/nu-s-au-inteles.jpg
  si mi-am amintit de acest post...
  Enjoy a good laugh! :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Am o problema...:( am incercat sa fac o comanda la firma dumneavostra de 3saptamani si am observat ca e destul de greu.
  Chiar daca am sunat pe cineva care se ocupa de preluarea comenzilor am fost amanat tot timpul.
  Intrebarea mea este:cat de serioasa e firma PEPSI......ca la cei de COCA-COLA sunt mult mai in fata.

  RăspundețiȘtergere
 3. Hallo I absolutely adore your site. You have beautiful graphics I have ever seen.
  »

  RăspundețiȘtergere