31 decembrie 2005

UsEx

O campanie publicitară menită a ridica nivelul de eurooptimism şi finanţată de guvernul austriac îl pune într-o situaţie dificilă pe cancelarul Wolfgang Schüssel. Cei 75 de artişti angajati, printre care şi un român, au interpretat în mod original mesajul campaniei şi au umplut Austria cu afişe care invită la o deschidere europeană „cu acordul parinţilor“.

Sex în grup cu Regina Marii Britanii, George W. Bush şi Jacques Chirac şi o tinara cu picioarele desfacute care poartă chiloţi cu stelele UE. Cele două imagini apar pe 400 de panouri stradale din Viena, promovind, chipurile, Uniunea Europeana austriecilor eminamente eurosceptici. Panourile în cauză au stârnit un scandal de proporţii, mai ales că fac parte din campania de promovare a preşedinţiei austriece a UE.
Continuarea în Cotidianul

23 decembrie 2005

Roşia Montană - Gabriel are multe resurse pentru campanii de imagine

Află povestea adevărată.
Despre Roşia Montană ai aflat doar una.
Acum o poţi afla şi pe cealaltă.

După ce National Geographic Channels a retras spoturile publicitare pentru proiectul de "dezvoltare" a zonei Roşia Montană iniţiat de Gabriel Resources, şi după ce Academia Caţavencu şi-a retras spaţiul publicitar pe care îl oferise campaniei lui Gabriel (Resources), acesta, adică Gabriel, şi-a îndreptat atenţia spre mediul online lansând Povestea Adevărată Roşia Montană . Situl e bine gândit şi implementat pentru a contracara ideile oamenilor care au realizat ce înseamnă "progresul" pe care în aduce Gabriel (Resources). Chiar sunt curios cine a primit sacul de bani pentru această campanie.
Interesant e că am văzut astăzi un banner (pentru situl lui Gabriel) în ediţia online a Cotidianul, cotidian ce face parte din Trustul Academia Caţavencu (Academia Caţavencu,Tabu, Idei în Dialog, Radio Guerilla, Cotidianul, B 24 Fun) care tocmai parca renunţase la reclama de la Gabriel.
Chiar nu contează de la cine provin banii? Aş vrea să mă contrazică cât mai curând cât mai multe persoane şi instituţii.

19 decembrie 2005

Lucrează şi tu pentru Moş Crăciun!

Moş Crăciun a intrat în criză de timp.

Atelierul lui este plin de bucăţi din cadouri. Caută piesele şi ajută-ne să le compunem cât mai repede iar noi te premiem pentru hărnicie.
Mai ai timp până pe 23 decembrie, la ora 23:59 ! După aceea, Moşul pleacă să împartă cadourile.

Aceasta este invitaţia lansată de spiriduşii de pe situl Connex-Vodafone.
Jocul a fost lansat pe 13 decembrie ora 21:00, iar 7142 (cu certitudine din toate reţelele, inclusiv eu fiind utilizator Orange) utilizatori au jucat 57664 jocuri până la momentul scrierii acestui post. Nu e rău deloc, din contra. Ce e drept, premiile foarte interesante ajută la popularitatea jocului dar poate şi mai mult ideea jocului în sine precum şi realizarea sa ("blame" Green Pixel).
Pentru Crăciunul din acest an, Connex-Vodafone are cea mai interesantă campanie de comunicare dintre companiie de telefonie din România, venind cu un tagline superb "Lucrăm pentru Moş Crăciun", în jurul căruia s-a creat un întreg scenariu. Connex, în comparaţie cu companiile concurente, a atribuit un rol deosebit mediului online, dovadă jocul menţionat mai sus.
Sunt curios ce se pregăteşte pentru Revelion :). Poate un nou joc?

18 decembrie 2005

Albalact, inima si ugerul

Albalact, firma care care a adus pe piaţă Fulga, a realizat necesitatea reprezentării proprii intr-o maniera profesionistă, care să arate pieţei faptul că în spatele produsului fanion mai sus menţionat se află o companie puternică, de succes.
Artizanii procesului de rebranding sunt aceeaşi (Brandient) care au contribuit din plin la succesul Fulga, trasformand acest produs în unul din cele mai puternice branduri de pe piaţa de lactate din România.
Chiar dacă nu aş spune că sunt un fan al icotipului (nu sunt singurul ce gândeşte asta) , imi place imaginea de ansablu creată pentru Albalact şi mă bucur că firma a înţeles importanţa procesului de branding. De fapt, Fulga a arătat din plin ce mult contează brandingul.
resursă despre piaţa laptelui din România: Dinţi de lapte

12 decembrie 2005

Duma Doom 2

"Nici un" devine "niciun", "nici o" devine "nicio"; "dintr-odată" devine "dintrodată"; "viţa de vie" devine "viţadevie"; "eu continuu" se scrie "eu continui"; "poker" devine "pocher". Academia Română a decis ca acestea şi multe asemenea devin obligatorii în limba română. Ministerul Educaţiei a cerut deja, în mod oficial, popularizarea noilor reguli cuprinse în noul Dicţionar Ortografic Ortoepic şi Morfologic (DOOM 2) în şcoli. În curând, regulile devin obligatorii la examenele elevilor, precum şi în toate instituţiile publice. Autorii DOOM2 sînt doua tinere cercetatoare ale Academiei Române. Llingvistii ieşeni contestă vehement, cu argumente filologice, temeinicia modificarilor. "Autoarele nu sint specialiste", spun aceştia. "Nu au fost consultaţi alţi specialişti", adaugă alţii. După scrierea cu "i" din "a" şi "sunt", este al doilea mare scandal în care este implicată Academia.
Continuarea în Ziarul de Iaşi

09 decembrie 2005

10 metode sigure pentru a compromite un site

Puteţi primi prezentarea lui Marius Deak (CEO GreenPixel) "10 metode sigure pentru a compromite un site" de la NovemberWeb 2005 dacă trimiteţi un mail cu subiectul prezentare la adrian@adrianmironescu.com.
Rugămintea autorului a fost de a forma o lista cu numele persoanelor interesate de prezentare.

08 decembrie 2005

McDonald's new face

New face for McDonald's from Lippincott Mercer.
Cred că McDonald's vrea să promoveze o imagine mai naturală prin introducerea culorii verzi ca şi culoare reprezentativă, să scape pe cât se poate de imagea de "bad corporation" cu mâncare artificială şi nesănătoasă (prezentată de exemplu în Super Size Me).
resursă suplimentară


07 decembrie 2005

Cosmote - Connex şi culoarea verde

Pe piaţa românească de telefonie au loc mişcări spectaculoase. După ce Vodafone a achiziţionat Connex formând actualul Connex-Vodafone, acum grecii de la OTE înlocuiesc defunctul Cosmorom cu nounumitul Cosmote. Foarte interesant este faptul că noul brand Cosmote a adoptat culoarea verde, iar noi românii avem un puternic sentiment de déjà vu. Cosmote există deja în Grecia şi va intra şi în Bulgaria, Albania şi Macedonia. Dacă nu ar fi apărut preluarea Connex de către Vodafone, mă îndoiesc, cel putin pentru România, că OTE-ul ar fi introdus Cosmote cu aceleasi culori ca acum. Însă, cu siguranţă au "simţit" grecii că Vodafone (roşu) va înlocui actualul Connex-Vodafone şi atunci pot în mod uşor profita de enorma valoare de brand câştigată (pe bani mulţi) de culoarea verde (ramasă liberă) pe piaţa română. Faină tactică.
Mai avem de aşteptat probabil vreo jumatate de an până când se vor mai linişti apele în domeniul telefoniei. Dar cine ştie ce surprize ne mai aşteaptă.

Antibiotice Iaşi - un nou brand

Grapefruit a condus procesul în urma căruia Antibiotice, unul dintre cei mai mari producători români de medicamente, a adoptat un nou brand cu ocazia jubileului companiei. Mi se pare totusi inspirată si bine folosită alăturarea dintre "a" şi semnul "+", chiar dacă am mai întâlnit-o la Landor [1].
Mai multe despre logo puteţi citi aici:[2],[3].

Mă bucur că avem companii locale care au înţeles utilitatea brandingului, însă nu mă îndoiesc că au fost şi multe lupte cu mentalităţile :).

06 decembrie 2005

Design studio Constitution

Art. Lebedev it's a great design studio, the largest design company in Russia.

Read their Constitution:
1 The Universe is designed for creation, and the Art. Lebedev Studio is its center. Therefore, the Studio's flag, anthem and logo are Universal Insignias, which inspire the Universe to serve the needs and free spirit of the Team.
(more)

Chuck Green's Design Constitution

Chuck Green over at IdeaBook.com has drafted 'The Design Constitution'. This document lays out what the Creative (designer, photographer, illustrator, copywriter, etc.) and the client should expect from one another.

01 decembrie 2005

How a designer grows








Where are you?