30 octombrie 2008

Strategic 2008, cu si despre branduri - relatare de Rares Budac

Cu ceva intarziere (sper ca e mai bine mai tarziu decat deloc - mi-am regasit parola intre timp la blog :) ), avem pun o relatare foarte buna a evenimentului de branding STRATEGIC din Bucuresti, 25 septembrie. Ii dau cuvantul lui Rares Budac, CEO si brand consultant la iDesign.

9:30 Lumea multa, buna, in marea ei majoritate tanara asteapta sa se deschida prima editie a unui eveniment traditional deja dedicat de data asta brandingului.
Evenimentul incepe inainte sa apuc sa ma dezmeticesc prea bine ce trebuia sa spun si despre cine :) Cu ceva emotii in glas ascunse de o gripa pe care o avea mai toata lumea de-acolo deschid evenimentul spunand despre branding ca e principala tema cu care terorizez clienti, parteneri, priteneni si familia de peste 7 ani:)
Apoi timp de doua ore cu scurte interventi ma pun sa ascult o serie de speakeri care mai de care mai interesant, engaging si dezinvolt:
- Alexandru Seremet a deschis seria de speech-uri vorbind despre cum promovezi un brand iconic MINI, cu un buget mic prin tactici de guerilla marketing cu o serie de exemple uluitor de creative in special din UK.
- Uri Baruchin a intrat cu un umor specific englezesc in teme de branding, plin de picanterii din viata lor de agentie si a subliniat ca pentru rezultate de exceptie „ you need to get your hands dirty!”.
- Fabian Sax, foarte energic reprezinta o agentie 360 tanara si debordant de creativa (101 Worldwide), prezinta exemple de exceptie din advertisingul digital.
- Simon Rowland, tine o prezentare legata de arhitectura de brand cu slide-uri prea incarcate si prea multa informatie condensata pentru gustul meu, insa inteleg perfect mesajul lui – take branding serious.
- Alexandra Fulga, sustine prezentarea in premiera a rezultatelor deja celebrului studiu High Impact Brand in Romania dezvoltat de Synovate si revista Biz, ajuns la editia a 6-a.

Urmeaza prima pauza: cafea, tigari, networking as usual in timp ce in sala se pregateste prezentarea unui material Discovery legat de barbatul tanar si un manual de utilizare al acestuia. Din pacate din motive organizatorice nu am putut ajunge in sala sa-l urmaresc, ar fi fost bine sa invat cum sa ma utilizez:P

Urmeaza pauza de masa pe care am savurat-o din plin dat fiind faptul ca nu apucasem sa mananc ceva in dimineata aceea, si am tras aer in piept deoarece concomitent cu seminarul legat de arhitectura de brand incepea al meu impreuna cu carismaticii Fabian si Martin. Mi se „sopteste in casca” de organizatori ca nu avem translatori in acea sala si ca ma roaga sa vorbesc si eu in engleza. Cu slide-urile in romana, cu speech-ul redactat tot in limba materna imi reorganizez din mers ideile in cap pentru a intampina audienta cu un mesaj coerent. Ii rog pe co-prezentatorii mei sa inceapa dorind ca eu sa raman ultimul sa ma timp sa-mi organizez ideile in engleza.

Cu putina timiditate Martin incepe o prezentare despre un proiect care uimeste audienta – e vorba de o campanie de repozitionare a Getty Images pentru ca agentiile de publicitate sa foloseasca serviciile lor, audienta uimita, clientul uimit dupa spusele lor – rezultatul: nu s-a intamplat nimic si clientul a facut o campanie de mailing:) Se pare ca se intampla si la ei…

Urmeaza energicul Fabian cu cateva exemple internationale de succes precum lansarea noului Mario pe Nintendo Wii pe YouTube, apoi cu exemple din propria ograda. Totul se termina la fel de energic cum a pornit iar audienta e impresionata.
Imi incep speechul prin a-mi cere scuze ca slideurile sunt in romana iar eu voi vorbi in engleza si imi expun ideea: in branding emotia e cheia, iar transpunerea brandului in mediul digital trebuie sa creeze emotii utilizatorului pentru a avea succes.
Dupa ce termin urmeaza o scurta perioada de Q&A intre speakeri si audienta, de ambele parti.
In cele cateva minute de pauza ma dezmeticesc unde urma sa aiba loc ultimul workshop pe care doream sa-l urmaresc cel legat de marketingul narativ deoarece studiul fetelor de la Leo imi era deja cunoscut ca rezultate.
Uri Baruchin incepe o demostratie fulminanta despre povestea din spatele oricarui brand si modul in care aceasta este inteleasa si acceptata de public. Cred ca a fost cel mai interesant subiect pentru mine pe parcursul acelei zile si prima data cand am auzit o prezentare pe un domeniu care ma fascina de ceva vreme.
Una peste alta a fost un eveniment frumos si inedit din puctul meu de vedere iar berea de seara la GayHering ( numele e doar o gluma al unei seri cu multa bere si oameni din online-ul romanesc) a incheiat ziua in cel mai frumos mod.


Mai multe imagini.

2 comentarii: