15 martie 2010

România Liberă - rebranding, adică RL

România Liberă este cel mai longeviv ziar românesc, cu o tradiție de 133 de ani. De astăzi intră într-o nouă etapă, prin procesul de rebranding început. Ziarul are un logo nou, un layout nou și un nou concept editorial abordat. Trece de la un ziar cu multă informație brută spre un ziar cu informație atent selecționată, în special pentru populația activă și relativ tânără.
Designul a fost realizat de Mario Garcia, expertul considerat nr. 1 în lume în design de presă, având un portofoliu impresionant: The Wall Street Journal, La Tribune, DeMorgen, Miami Herald, Handelsblatt, Die Zeit, The Hindu și multe altele.
Cu siguranță deținătorii publicației au dorit să minimizeze riscul rebradingului. Rezultele le vom vedea însă în timp.
Am observat un stil al publicației mult mai aerisit și mai proaspăt (apropiat intenționat de site-urile premium de publishing) și cred că cei de la RL, au adunat o serie de ingrediente bune pentru bune pentru atragerea unui public valoros.
Clar, presa tipărită are nevoie de reinventare. Nu cred că va dispare, cel putin nu pe termen scurt și mediu. RL, cum deja i se spune, a înteles, se pare, că într-un ocean de informații e nevoie de un instrument foarte priceput ce să le selecteze și să le așeze într-un format ușor de parcurs.
Să vedem ce vor face în viitor și cu partea de online (fff importantă), fără de care această relansare nu o văd ca pe una completă. Update: s-a lansat site-ul.

Aștept / așteptăm noutăți de la RL! :)

Mario Garcia despre ultima sa lucrare

6 comentarii:

  1. Hmm e simplu la obiect, usor de tinut minte dar e urat dpdv grafic :) parerea mea

    RăspundețiȘtergere
  2. arata bine dpdv gafic..dar nu vad..cu ce e mai bun ca cel vechi.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ovidiu Organizarea e mult mai clara, nu mai este un loc in care se aduna informatiile la gramada. Rebranding-ul s-a facut mult si la partea editoriala. Se axeaza mai mult pe subiecte pentru un public mai tinar. Oricum, in viitor cred ca baza va fi online-ul si vad acum ca au dat drumul la noul site ce pare decent.

    @Tudor Atrage atentia, scoate ziarul in evidenta la stand, asta clar.

    Multumiri pentru comentarii. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi se pare mult prea mare. E greu de manevrat. Daca esti in tramvai, metrou, autobuz sau chiar la birou iti trebuie spatiu foarte mult ca sa poti citi ceva in el. Cred ca asta e o mare greseala insa nu stiu daca a fost capriciul patronilor sau asa a gandit Garcia. Nu mai vorbesc de tiparul din zona Moldovei, care-i prost spre foarte prost.

    RăspundețiȘtergere
  5. Parerea mea e ca nu s-au gandit la un aspect. RL se citeste ReLe (adica antonimul lui bune).

    RăspundețiȘtergere
  6. @Paul S-au gandit probabil la eReL. Oricum, nu pot controla pronuntia oamenilor. Vedem in timp cu ramane in folclor. :)

    RăspundețiȘtergere