27 iunie 2006

Legea Designozaurilor

Când am citit "legea" pe care o pregăteşte SDPR (Societatea Designerilor Profesionişti din România) am crezut că e o glumă proastă.
“Poartă titlul de designer absolventul cu diplomă de licenţă sau alt document similar eliberat de instituţiile de învăţământ superior de design recunoscute de statul român” (Cap.I,Art.3)
Kit, Marius U, Lucian M, Gabi T ... lăsaţi-vă, prieteni, de meserie! Voi nu sunteţi designeri! Nu mai spun de mine care am facut Informatica.
Drept de semnătură, stagiatură, sancţiuni, sunt nişte aberaţii scornite de nişte designozauri comunişti, nişte frustraţi care speră să dea lovitura pe plan financiar şi social prin impunerea prin lege, nu prin valoare profesională. Piaţa trebuie să fie cea care să aibă rol reglementator, nu această lege maoistă.
Prezentări de studii de caz, a bunelor practici, dar realizate de oameni care activează cu brio în piaţă, da, ar trebui să fie mai multe. Un cod de conduită profesională, da, ar trebui să fie.
Prin această lege nu se vor putea atrage minţi sclipitoare în breasla noastră, chiar le-ar elimina şi pe cele care există deja şi care nu au "drept de semnatură".


VOTATI IMPOTRIVA LEGII
la http://www.petitiononline.com/sdprabuz

8 comentarii:

  1. Am parcurs cat am putut de repede textul legii si la un moment dat m-am plictisit. Cred ca se doreste in primul rand o noua autonimoe fata de UAP, o noua modalitate de premiere...
    Sunt de acord ca nu se face diferentierea intre specializari dar trebuie sa atrag atentia ca design se refera in primul rand la forma de obiect etc... In ultimii ani folosindu-se abuziv acest termen pentru cei care actioneaza in grafica pe calculator, probabil o "traducere" din engleza (graphic design/ web design etc.)
    Si am mai vazut ceva "sau alt document similar eliberat de institutiile de învatamânt superior de design recunoscute de statul român" ceea ce da dreptul oricui sa faca un masterat la academia de arta, atat timp cat este absolvent de studii universitare. Deci se lasa o portita... In fond te duci la scoala tocmai pentru a avea o patalama, o meserie. Piata este libera si de mult ori o calificare scolare nu te face un adevarat profesionist peste noapte. Timpul este cel care a decis de multe ori in meseriile liberare.
    Ca absolvent de arte ma gandesc ca pentru mine o forma de protectie sociala o reprezinta numai contractul de munca si accesul la asigurarile sociale!

    RăspundețiȘtergere
  2. whahahaha, adi, asta e cea mai buna gluma a anului. Chiar se va publica o lege din asta? Sper ca sarbi mei nu o sa ajunga la acelasi idei :)

    Oricum, ca si majoritatea lucrurilor din RO, nu se fac foarte mult cu cap, ci doar pentru ca cineva are nevoie..

    RăspundețiȘtergere
  3. o ghilda ar trebui infiintzata doar pentru urmatoarele motive :

    1. lista neagra a rau platnicilor si a clientilor idioti (cine da tzeapa sa nu mai poata repeta la infinit fenomenul)

    2. un fel de regularizare realista a preturilor, preturi reale pentru clienti reali (nu un logo pentru 10.000 USD intrucat nu stiu cati clienti ar plati atat, iar aia mari nu vin la freelanceri si nici o identitate la 50 USD)

    Totodata trebuie tinut cont ca marile corporatii au facut ca toata faza asta sa devina desktop publishing, power for the people… toata lumea care are AI si trage niste vectori e mai mult sau mai putin designer.

    3. un loc de intalniri, de prezentari in scopul B2B si B2C - adica networking

    Deci as zice ca e nevoie de un sediu cu un comp, proiector si boxe si de un program de intalniri lunare sau trimestriale ;- nicidecum de un pachet de legi sub care sa se ascunda niste “domni profesori” a caror prezenta pe net e aproape nula.

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place ca aceasta "lege" ne uneste mai mult. Deja vad mai multa solidaritate, comunicam. E un moment cheie pentru noi si trebuie sa il folosim in propriul avantaj. Daca ar fi fost o meserie ca oricare alta poate nu am fi reactionat asa. Avem insa o meserie deosebita, pe care o iubim.
    De noi depinde sa inteprindem ceva. Sunt si alte metode de a ridica valoarea, nu o lege de acest tip.

    RăspundețiȘtergere
  5. Design pentru mine este pasiune. Am master din comunicare corporativa si lucrez foarte mult in domeniul asta, dar, daca tot imi place ca creez identitati si sa creez concepte de branding, iata mai fac un site, ce, nu sunt designer? Pai, poate nu sunt art designer sau Gabi T. dar tot design fac, nu?

    Deci, cineva vrea sa ma desparte de pasiune? NO WAY! Also, nu sunt singur :)

    RăspundețiȘtergere
  6. deasemeni a aparut un articol in cotidianul care critica aceasta aberatie de propunere de lege :

    http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5970&art=14672&cHash=ee0aa20e39

    RăspundețiȘtergere
  7. Mi se pare ridicol ca niste oameni care nu sunt in stare sa-si insaileze un website cat de cat decent vor sa detina monopolul in domeniul design-ului...

    RăspundețiȘtergere
  8. In nici un caz nu trebuie sa existe monopol. Tocmai aceasta era ideea de respingere a legii. Mai cititi o data postul. "Piaţa trebuie să fie cea care să aibă rol reglementator."
    Situl se va schimba.

    RăspundețiȘtergere