02 noiembrie 2009

Muncă speculativă, pitch-uri neplătite, "concursuri de design"

Ca și furtul, o altă boală a designului este munca speculativă rezultată din pitch-urile neplătite de "hai să vedem ce iese și poate plătim" sau unele așa zise "concursuri de design". Vezi articolul lui Kit, Spec work, free pitch, design contest. Felicitari!

Trebuie să luăm atitudine? Răspund și eu: DA!

Scenariu real:

Cum să primim cât mai multe idei pe gratis? Facem "Pitch", invităm câteva (zeci de) agenții, independenți, îi tentăm cu "ditamai bugetul fictiv" și le promitem marea cu sarea, băgăm niște reguli abstracte și un "brief" pe hârtie igienică, îi ducem cu vorba că facem contract (doar ținem la onoare - exemplu personal: Fiterman).
Ok, avem un câștigător (sau nu). Hai să ne facem că plătim. Tu cât ceri? Cam mult, dincolo era mai ieftin... Apar prețuri de dumping și probabil lucrări gen Fermador.
Sună cunoscut?


28 octombrie 2009

Cristian "Kit" Paul (Brandient) despre plagiat


Cred că furtul
ne afectează
în cel puțin
trei feluri:

  • Pune într-o lumină proastă industria de design/branding locală și-i erodează reputația firavă construită tare greu;
  • Le dă senzația începătorilor/studenților că "e ok" să copiezi ceva, distorsionându-le valorile pentru viitor;
  • Creează o asimetrie în care unii muncesc mai mult cu oameni mai bine pregătiți și mai scump plătiți și alții mai puțin, cu oameni de slabă calitate fără ca asta să se reflecte corect în rezultatele finale, ducând în final la o inegalitate a șansei (dacă majoritatea ar copia așa, cei care muncesc ar da faliment).
Comentariul lui Cristian Kit Paul (Brandient) de la postul anterior, merita un post separat. Alături de comentariile voastre (Și eu vă mulțumesc pentru atitudine!) formează un semnal de alarmă.
Care e linia de demarcație între inspirație și plagiat?
Albert Einstein cu "The secret to creativity is knowing how to hide your sources." și Pablo Picasso cu "Bad artists copy. Great artists steal." or fi fost ironici?
Update1: Un articol interesant de Michael Bierut (Pentagram) - "I Am a Plagiarist"

21 octombrie 2009

Fermador, Rebranding fail

Over the past twenty years this investment in quality control has paid off. Today Arturo’s is Venezuela’s premier fast food chain specializing in chicken, side dishes and desserts. Arturo’s continues to grow throughout the country. Between 2000 and 2005 Arturo’s added 16 new restaurants. Between 2005 and 2010, 25 to 30 new locations will be opened.
sursa: http://www.arturos.com.ve

FermaDor este noua marcă sub care sunt prezente pe piaţă produsele Rom Trading Company. Aceasta cuprinde o varietate de produse din carne de pui refrigerate şi congelate care au la bază o vastă experienţă în domeniu, o tehnologie modernă şi viziunea unei afaceri de succes.

În anul 2008, graţie unei investiţii de peste 6,5 milioane de euro accesate prin programe SAPARD, Rom Trading Company a inaugurat noul abator din localitatea Podu Iloaiei, Iaşi. Cu un sistem de management integrat şi o tehnologie de ultimă generaţie, capacitatea de producţie depăşeşte 10.000 tone de carne pe an.
În viitorul apropiat, Rom Trading Company vizează exportul produselor sale în spaţiul Uniunii Europene.

Aurică Pui de Aur devine FermaDor
În urma unei analize de brand şi a unui audit intern şi extern, Rom Trading Company a iniţiat un proces de rebranding al mărcii Aurică Pui de Aur. Astfel, aceleaşi produse de calitate pe care clienţii le-au recunoscut de peste 10 ani sub eticheta Aurică Pui de Aur, se regăsesc începând cu luna septembrie 2009 sub denumirea FermaDor.

Procesul de rebranding este implementat progresiv. Începând cu luna martie 2009 pe piaţă au fost introduse etichetele cu noul design, păstrându-se însă vechea identitate verbală şi vizuală Aurică Pui de Aur. Din august – septembrie 2009, etichetele vor fi complet înlocuite cu noul design şi noua identitate vizuală şi verbală – FermaDor.

sursa: http://www.fermador.ro

Cazul mi se pare interesant. Să facem un experiment. Nici măcar nu voi comenta eu subiectul, cel putin în primă fază. Sunt sigur că o veți face voi, din plin. Puteți crea chiar o "poveste" pe baza colajului. Merita menționat și autorul?

Update: Agentia de advertising responsabilă va reface identitatea și va retipări un set de etichete pe cheltuiala sa. (Fermador)

20 octombrie 2009

Identity Blog - 4 ani

Salut,
Au trecut deja patru luni de când am anunțat realizarea celui mai mare proiect al meu și al soției, Matei-Alexandru Mironescu.
Îl adorăm! :)

Cum e ca tatic? Grozav! Puțin obositor dar nu mai contează când vezi că puiul face, descoperă ceva nou în fiecare zi, crește sub ochii tăi.

Cum zboară timpul... Matei, muncă, prieteni și http://www.twitter.com/mironescu.
Îmi era însa dor de prima dragoste, mai ales ca Identity Blog a făcut luna aceasta 4 ani. :)

Vin noutăți!

28 mai 2009

Doi ani de Publica

Acum doi ani, auzeam prima data de editura Publica, odata cu aparitia unei carti ce mi-a placut foarte, foarte mult, Funky Business de Kjell Nordström si Jonas Ridderstråle. De atunci, Publica a devenit pentru mine un "love brand", alaturi de Rockport, apreciindu-i pentru titlurile aduse si...design. Am desigur, toata colectia lor. Asa am devenit ambasador al brandului. :)
Ei bine, la doi ani, prietenii de la Publica isi celebreaza aniversarea.

01 aprilie 2009

Rebranding Romania

Autoritățile și-au dat în sfârșit seama, că România are nevoie de rebranding rapid, după ce au văzut în ultima sesiune "de lucru" episodul din Seinfeld, în care lui George i-a mers foarte bine după ce a facut opusul a ce făcea de obicei, după principiul "dacă tot ce faci este rău, atunci opusul ar trebui să fie bun".

Pasul 1: Renaming din Romania în Ainamor. Românii vor putea spune acum ca stau în altă țară decât în România. Accentuează ideea de a face totul invers decât de obicei.

Pasul 2: Schimbarea autorităților. Nu vor mai fura, vor gândi pentru binele țării, vor fi harnice, vor face autostrăzi, se vor ocupa de educație, de cultură, vor micșora taxele și impozitele.

Pasul 3: Schimbarea populației. Noii ainamoreni vor gândi pozitiv, nu se vor mai plânge toată ziua, nu vor mai asculta manele, nu se vor mai uita la OTV și la telenovele, nu vor mai mânca semințe, nu vor mai arunca gunoiul oriunde, vor fi politicoși, civilizati, culți, harnici și inteligenți.

Pasul 4: Schimbarea Ta. Ce crezi ca ar trebui să faci pe dos pentru a-ți merge mai bine? Ex: Dacă acum nu faci sex, atunci fă!


Ainamor - dacă tot ce facem este rău, atunci opusul ar trebui să fie bun


23 februarie 2009

În anul 27


Va fi un an mare, din toate punctele de vedere. :)

24, 25, 26