25 decembrie 2007

Craciun fericit!

O, brand frumos!

update: Un 2008 excelent, prieteni!

24 decembrie 2007

Grapefruit are un nou actionar

Conform Registrului Comertului, incepand cu 14 noiembrie 2007, in cadrul firmei Grapefruit SRL a intrat un nou actionar si a disparut unul. A aparut Dan Iulian Stratan si a iesit dintre asociati Laurian Gridinoc, unul din cei trei fondatori,altaturi de Marius Ursache si Stefan Liute.
Saptamanalul Ieseanul a dedicat o intreaga pagina precum si deschiderea editiei de astazi tranzactiei. In publicatie se declara vanzarea a 40% cu 400 000de euro. Informatiile mele erau doar privind vanzarea doar partii lui Laurian (20 %). Voi reveni cu un update.
Le doresc succes baietilor! Noi oportunitati cu siguranta au aparut cu aceasta ocazie.

21 decembrie 2007

Staţi aproape: urmează ştire importantă din "industrie"

"industrie" căci încă domeniul nostru mai are până a ajunge la industrie şi apoi la Industrie.

Propunere tuning pentru Flavora

Critica constructivă imi place şi e cea pe care o promovez. Mai jos e o altă viziune pentru Flavora. Personal o consider foarte reuşită.

Mi-am luat vreo 30 de minute pentru schita o alta abordare a logotipului Flavora. Cred ca e nevoie de un serif, undeva in zona lui Bodoni, cu un element vizual deasupra literelor pentru echilibru vizual, pentru ca literele mari nu sunt destul de expresive (cu toate ca foloseau mult mai bine spatiul).

Andrei Popa | designer - Innerpride

20 decembrie 2007

Flavora

Pambac Bacău, companie de morărit şi panificaţie aduce pe piaţa pastelor făinoase premium un nou produs - Flavora.
Iată ce spun cei ce s-au ocupat de cum sună numele şi de cum arată ambalajele, BrandTailors:
La nivel de nume, Flavora sugerează bogăţia aromelor care îmbogăţesc pastele (pornind de la cuvântul englezesc “flavour” – aromă), cuvânt ce a fost transformat pentru a căpăta o sonoritate italienească. La nivel de ambalaj am dorit cu putere să spunem o poveste, cea a Italiei, deoarece, în mod special pentru români, brand-urile de alimente au o încărcătură şi o rezonanţă emoţională foarte bogată: clădiri uimitoare, culori puternice, multe flori şi multe balcoane romantice – toate sugerând că nu mănânci doar nişte paste ci, savurezi o bucăţica de Italia. Deci, pachetul exact asta spune: o spaghetterie tradiţională, într-o culoare unică, îmbogăţită cu balcoane şi flori purpurii. Identitatea brandului este incorporată organic în ambalaj – Flavora fiind numele de pe frontonul spaghetteriei, iar tipul de paste este scris pe un meniu tipic ce aglomerează străduţele oraşelor vechi.


Client Pambac, Credits BrandTailors (studiu de caz)

Frumoasă ideea faţadei din care se revarsă pastele precum şi cromatica. Promisiunea unei experienţe gastronomice italiene există.
E "italian style" made in Romania.

18 decembrie 2007

Ai probleme cu ochii? E România

Vezi bine?

Brandul „România“, un omuleţ cu cap detaşabil - Ultimul articol apărut despre chestia care se reprezinte România.
NU nu vreau sa fiu reprezentat de aceasta chestie. Tu vrei?

ATENŢIE! Se pare că nu e o glumă!

Aici e replica oficială (pdf)
"nu preşedintele agenţiei este cel care a atribuit contractul, ci o comisie formată din funcţionari publici şi experţi." - şi experţi?

17 decembrie 2007

Swisscom, o noua identitate

Swisscom se rebrănduieşte www.swisscom.com/brand-2008
Îmi plac literele. (Daldon Maag, cu Bruno Maag chiar de origine elveţiană sunt "vinovaţi").

Istoria brandului

Vezi animaţia

Procesul: Moving Brands.

Mai multe despre proces. (Creative Review)

[sursa]

14 decembrie 2007

Bogdan Branzas aduce precizari

Comentariu la articolul Branzas 13

Buna ziua tuturor si va multumesc pentru comentarii, in special d-lui Mironescu care a mentionat aniversarea noastra.

Trebuie sa spun ca nu obisnuiesc sa comentez pe bloguri si chiar daca am initiat un blog personal l-am abandonat dupa cateva luni din motive de timp si fezabilitate practica. Scriu acum si aici datorita d-lui Mironescu care face un efort notabil pentru sustinerea industriei. De asemenea, oamenii care potential sunt interesati de serviciile noastre nu acceseaza si nu au timp de bloguri. Iar eu nu am timp sa fac educatie.
Romania iti ofera subiecte nenumarate pe de o parte, pe alta parte nu, traim intr-un cenusiu din care din cand in cand mai razbate cate ceva.
Cea mai interesanta idee pe care am desprins-o din comentarii este cea despre piata de branding si design din Romania. Radiografia ei precisa exista in mintea mea insa nu e locul si momentul "destainuirilor". Sper ca cineva sa faca o analiza reala si la rece a ceea ce se intampla, trecand peste obisnuitele fraze, cifre si citate. Ca orice produs si serviciu aceasta industrie este tributara felului si volumului cererii cat si gradului de sofisticare al pietei. Am mentionat anterior o culoare, este reprezentativa.
Cateva clarificari, o parte din "poruncile" mele personale:
1. Nu cred in abundenta comunicatelor de presa, prezentei la seminarii si in atitudini gen "guru".
2. Am treaba destula sa raspund saptamanal la cereri de proiecte si sa rezolv situatii si intrebari ale clientilor mei decat sa fac PR si sa "fac frumos" la cocktailuri
3. Cred in rezultatele palpabile din vanzari si ajutorul real pe care pot sa-l acord clientilor si deloc in spectacolul gratuit al luminilor si umbrelor.
4. Companiile romanesti in acest moment sunt mult mai interesante decat numele mari si multinationalele
5. Nu am avut, nu am, nu voi avea niciodata "placerea" sa ma apropii de vreo grupare politica sau de lobby pentru a castiga conturi notabile "de stat" sau bazate pe o relatie "mercantila", daca intelegeti ce spun
6. Favorizez relatiile indelungate cu clientii deoarece brandurile si succesele se construiesc in timp, de aceea veti regasi in lista noastra de clienti multe nume care lucreaza de ani e zile cu noi
7. Nu "cumpar" sub o forma sau alta bunavointa jurnalistilor pentru a obtine expunere, toate relatiile mele in aceasta zona sunt contruite pe onestitate si respect reciproc. Pejurnalistii care doresc sa scrie despre spectacolul brandingului si al designului ii dezamagesc profund vorbind despre cifre, realitate si gasirea modelului cel mai pragmatic de succes.
8. Designul si brandingul sunt unealte comerciale destinate crearii si sustinerii succesului comercial si nu o activitate in sine care sa atraga admiratie si sa provoace reactii pavloviene.
9. Azimutul meu este inainte, de aceea parterii mei de discutii pot fi doar la fel ca mine.
10. Stiu ce inseamna design si branding international si stiu ce inseamna in Romania, tot ceea ce incerc sa fac zilnic fiind asociat scopului de a ridica nivelul si la noi, in beneficiul companiei pe care o conduc si a clientilor nostri.
Multumesc inca o data pentru interes si comentarii iar d-lui Mironescu ii doresc mult succes in continuare.

Cu mare placere.

Breasla noastra e mica si de noi depinde ridicarea ei. Rezolvam probleme de comunicare pentru clientii nostri... ar trebui sa putem comunica mai bine si intre noi. Unde e problema?

12 decembrie 2007

Matache Măcelaru

Am vorbit despre Jupân Ignat. Mi-a plăcut numele. M-am apucat de căutat şi alte nume cu valoare. Am mai dat de unul: Matache Măcelaru', brand al companiei Principal alaturi de Salonta.
Un nume frumos ales. Duce în spate un personaj real: Matache Macelaru' - jupân pe care voia bună îl ştia pe de rost (azi piaţa Matache, era loc de voie bună şi de băut adălmaşul). Matache, măcelar vestit în Bucureşti acum 150 de ani. (mai multe). De fapt personajul duce în spate numele, brandul.
Numele, impreuna cu celelalte elemente ale identităţii te conduc spre anumite percepţii şi te fac să îti imaginezi că produsele sunt făcute ca de vestitul personaj. Produse făcute cu simţ de răspundere, sănătoase, asa cum le-a dat natura. Te duce cu gândul la Bucurestii de altă dată. (Perioada mai apropiată nouă în comparaţie cu perioada sugerată de Jupân Ignat).

Apare însă o problema care zdruncină bine de tot aşteptările. Luăm de exemplu kaizerul din imagine. Lista de chestii adăugate cărnii ma sperie: piept porc fără os, sare, stabilizatori (difosfaţi şi trifosfaţi – unul dintre E 341, E 340, E 339, E 343 –, dextroză, glucoză, antioxidant – ascorbat de sodiu E 301 –, arome, gelifiant – caragenan E 407 –, potenţiator de aromă – glutamat monosodic E 621 –, proteină vegetală din soia, condimente naturale, amidon modificat din cartofi, unul din E 1420, 1440, 1442, 14450, conservanţi – citrat trisodic E 331, nitrit de sodiu E 250 şi nitrat de sodiu E 251. Documentându-mă, am descoperit şi această analiză la acelaşi produs.

E păcat de nume, e păcat de poveste, e păcat de cum arată partea de sus a etichetei. Perspective pentru respectarea promisiunilor facute de acestea nu sunt?

11 decembrie 2007

Identity: Best of the Best 2008 Contest

Pentru cine doreste să participe:

International contest on logos, trademarks and corporate identity Identity: Best of the Best 2008 accepts works till January 15, 2008. The contest is organized by Identity magazine and supported by ICOGRADA.

International Jury of Identity: Best of the Best 2008:
– Steff Geissbuhler (USA), Partner, С & G Partners
– Shigeo Fukuda (Japan), President of JAGDA, designer, Japanese representative to AGI
– Miles Newlyn (UK), Freelance designer
– Garry Emery (Australia), Hon Fellow Royal Australian Institute of Architects, Design director of emerystudio
– Afonso Maria Sacchetti Rebello de Souza (Portugal), Designer, Shift design
– Stefan Weil (Germany), Creative Director and CEO, Atelier Markgraph
– Brigitte Evrard (Belgium), Co-founder, Pentawards
– Alex de Janosi (USA), Partner, Lippincott Mercer
– Vanja Cuculic (Croatia), Founder and art director, Studio Cuculic
– Olga Parzhitskaya (Ukraine), Co-founder and CEO, StoneGarden
– Elie Papiernik (France), Co-founder and design director, Centdegres
– Michel de Boer (Netherlands), Creative director, Studio Dumbar

Înregistrare:
www.artgraphics.ru/best/register_eng.html

De menţionat excelentele prestaţii din 2006 si 2007 ale Brandient şi Grapefruit.
(Însemnări din 2007.)

08 decembrie 2007

Jupân Ignat

Se apropie sărbătorile de iarnă. Zăpadă (sper să fie), brazi împodobiţi, colinde şi urături, cadouri şi produse alimentare tradiţionale.
Vorbind de acestea, cred că aţi observat imensa diferenţă, de exemplu, între pastrama facută de casă şi cea din comerţ care personal nu ma tentează deloc. Din păcate sunt promovate produsele umflate artificial cu aditivi şi pline de conservanţi de parcă ar fi bucăti de elefant.

Am fost surprins foarte plăcut când am găsit o marcă nouă, "Jupân Ignat" în Carrefour. Surprins pentru că e o marcă pentru produse tradiţionale (de asta am făcut introducerea de mai sus), surprins că a reuşit să intre în reţeaua de retail, de nume, de designul ambalajului.
Numele e genial - "Jupân Ignat". Cred ca e cel mai bun pe care l-am întâlnit în ultimii ani (după "Vel Pitar"). "Jupan" - titlu ce se dădea boierilor, dregătorilor, titlu de poliţete dat persoanelor cu funcţii înalte. "Ignat" -
nume dat zilei de 20 decembrie, în care ţăranii obişnuiesc să-şi taie porcii îngrăşaţi în vederea sărbătorilor de iarnă (DEX). Se sugerează foarte bine că e vorba de produse tradiţionale prin denumirea arhaică şi faptul că e vorba de produse din carne (legatura cu ziua de Ignat). Împreună si cu tagline-ul "Bunătăti de Curte Veche" se sugerează şi ideea de de superior, nobil, exclusivist.
"Korani", firma care detine acest brand a intuit foarte bine faptul că a apărut nevoia de produse tradiţionale naturale adaptate totuşi la normele moderne . A mai realizat foarte bine care e importanţa brandingului şi a marketingului (altfel nu ar fi putut intra în Carrefour). Sper să reziste şi să aibă succes.

Sunt multe mărci româneşti (dulciuri, lactate, preparate de panificaţie etc) care merită promovate. Din păcate întâmpină multe probleme având concurenţi ditamai corporaţiile. Totuşi, încet-încet, cu creativitate, pot aduce o diferenţă. "Jupan Ignat " poate fi un exemplu de urmat.

06 decembrie 2007