Arcadia este noul centru de imagistica medicala deschis in Iasi, realizat cu "buna stiinta" pentru a oferi diagnostice cu buna stiinta. L-am vizitat de curand si am fost impresionat de locatie, de amenajare, de aparatura si softwareul de ultima generatie, cat si de personal, caracteristici care il recomanda a fi considerat cel mai bun din Romania in acest moment. Din fericire l-am vizitat doar pentru a-l vedea. Chiar am fost impresionat putand, din pacate, face diferenta cu centrele medicale, spitalele obisnuite. De aceea am si tinut sa reliefez aceasta realizare atat din punct de vedere medical cat si ca business. Aduce o diferenta imensa.
De la intrare, totul este gandit in detaliu: frontdesk primitor, pereti tapetati discret, muzica in surdina, ambient ce isi schimba culoarea in functie de dorinta pacientului (Ambi-Scene Lighting, unic in Europa de Est), materialele de informare si, ceva destul de rar, din pacate, pentru institutiile medicale, si o identitate vizuala adecvata. Totul e cald, placut, realizat discret. E cum ar trebui cred caci persoanele ce apeleaza la imagistica medicala cu siguranta simt nevoia unei griji desavarsite.
Vali Tatar (
AgencyOne) a descris procesul alegerii principalelor elemente de identitate:
Trei semnificatii importante ale denumirii, in mitologia greaca, au dus la alegerea acestui nume: in primul rind, faptul ca regiunea antica Arcadia, datorita reliefului sau muntos a fost intotdeauna un spatiu de refugiu al Greciei Antice (un fel de Elvetie a vremurilor moderne), in al doilea rind faptul ca locuitorii Arcadiei au devenit proverbiali pentru viata simpla si idilica pe care o duceau, pina in punctul in care Arcadia a fost considerata un imaginar paradis idilic (imortalizat de poeti si pictori in operele lor), iar in al treilea rind datorita semnificatiei frazei “Et in Arcadia ego” – “Si eu sunt in Arcadia” sau “In Arcadia suntem toti (egali)”, care era un Memento Mori al acelor vremuri, o reamintire a naturii trecatoare a omului. Semnificatia pe care noi am dat-o denumirii a fost acela de spatiu de tranchilitate si liniste in lupta cu zbuciumul bolii – un spatiu datator de speranta.Logo-ul are si el doua componente – pe de o parte simbolizeaza gantry-ul (sau tunelul) prin care trece pacientul in timpul examinarii (in cazul tomografiei computerizate CT sau a rezonantei magnetice IRM), pe de alta parte reprezinta o persoana cu bratele deschise si ridicate care trece prin acel gantry, un gest de deschidere, de cautare a sperantei.Personal mi-a placut mult cum a iesit totul. Merita clar incurajate si promovate astfel de initiative ce aduc plusvaloare pe toate planurile. Stiinta pusa in buna valoare in interesul pacientilor a devenit o "buna stiinta".