26 aprilie 2008

2008 Logo Trends

Please remember that they are gathered here to chart long-term movement or change, not to offer design suggestions. It’s a living history. The key is to study the trends, then evolve forward—as far forward as you can leap—from them.
here
By Bill Gardner (LogoLounge)

25 aprilie 2008

Cum a fost la BrandSimple?

more photos

[in editare]

Iasi 600 - cand incepe?

La multi ani iesenilor!
Evenimentul e o oportunitate foarte buna de promovare a Iasului si a valorilor sale de care ar merita cu adevarat profitat. M-as fi dorit forte mult ca Iasul sa se fi pregatit pentru aceasta ocazie cu ani inainte caci era de estimat celebrarea celor 600 de ani de atestare documentara.
Astfel de programe, daca sunt bine facute, pot fi pretexte excelente de intarire a brandului de oras. S-a tot dicutat in ultimii ani de brandul Iasi dar din pacate nu s-a mai facut nimic profesionist, coordonat. Aceasta celebrare ar fi trebuit sa fie o extensie a proiectului de branding.
Cu o organizare profesionista, programul ar putea duce la redarea reputatiei de capitala culturala a Romaniei. Ar fi meritat studiata mult mai bine experienta de succes a Sibiului.
Sunt foarte multe de recuperat si prea putin timp. (Mentionare in Adevarul)

22 aprilie 2008

REZULTATE BRANDSIMPLE

Georgiana Mihaila (Georgy M)
Adrian Monoranu
Andronic Alexandru

Felicitari! Ne vedem la conferinta!

Aprecieri pentru toate comentariile :).

CSR & branding

In editare

18 aprilie 2008

CONCURS: 3 bilete la Brand Simple

Comenteaza in maxim 15 randuri, pana pe 21 aprilie, cum crezi ca a reusit iPod sa devina un brand de succes.

Cele mai bune 3 raspunsuri vor fi premiate de Florian Langhammer, consultant in cadrul Landor Hamburg, cu cate un bilet la conferinta "BrandSimple- How the Best Brands Keep it Simple and Succeed" cu Landor Associates din 23 Aprile, la JW Marriott.

::Castigatorii ii anuntam marti, 22 aprilie la ora 12:30 ::

InternetMythsTrendsOpportunities Iasi

Multe felicitari lui Ciprian, pentru idee si organizare, invitatilor (Bogdana, Dragoş, Bobby, Ionuţ, Dorin, Florin, Emi, Ionuţ, Andrei) pentru disponibilitate si valoare, participantilor, caci au fost inteligenti si au venit!

16 aprilie 2008

Intrarea Landor in Romania si Brand Simple

Am discutat cu doamna Dochita Zenoveiov, Managing Director la Seed Consultants, proaspeti parteneri in Romania pentru Landor despre ce reprezinta acest parteneriat cat si despre conferinta Brand Simple ce va avea loc pe 23 aprilie la Bucuresti.

Cum/de ce ati devenit partener exclusiv in Romania al Landor Associates?
Pe ce domenii sunt clientii pentru care deja lucrati impreuna?

Seed Consultants lucreaza cu Landor de anul trecut pe doua mari proiecte care sunt inca sub regim de confidentialitate pana la lansare. La inceputul acestui an am reusit sa incheiem cu ei un acord de parteneriat prin care noi devenim partenerii lor exclusivi in Romania. Acest lucru aduce, evident, beneficii de ambele parti, piata din Romania fiind foarte atractiva din aceasta perspectiva. Iar avantajul competitiv al lui Seed pe piata din Romania este know-how-ul Landor, majoritatea echipei beneficiind de un induction stage la Landor Hamburg. Iar acum noi lucram la standarde Landor utilizand tool-uri descoperite de ei si imbunatatite de-a lungul celor 65 de ani de experienta worldwide.
De ce sa participi la BrandSimple?
Unu, pentru ca vin cei mai buni practicieni din reteaua Landor sa ne vorbeasca din experienta lor cum “the best brands keep it simple and succeed”
Doi, pentru ca pentru a fi bun si cautat pe piata trebuie sa fii mereu in tema cu ceea ce se intampla afara, cu trendurile din industrie
Trei, sa stai de vorba cu cei care fac asta de peste 10 ani
Si de ce nu, pentru networking.

In plus, toti cei care vin la conferinta primesc un exemplar in original (in engleza) al cartii BrandSimple, o carte antrenanta, foarte usor de parcurs, cu foarte multe case study-uri (de la pasta de dinti la masini, de la muzee la orase, de la servicii la corporatii).

Surprinzator pentru noi, este ca s-au inscris foarte multi din servicii, ceea ce ne face sa credem ca piata romaneasca se misca in directia in care trebuie. Serviciile au realizat ca brandingul trebuie sa mearga mana in mana cu strategia de business. Si pentru ca am intuit interesul celor din servicii, dar nu numai, printre speakeri o avem si pe Lori Rosenwasser care ne va vorbi despre cum departamentele de HR trebuie sa-si gandeasca strategiile, astfel incat compania sa livreze promisiunea de brand clientilor sai.

Nu este deloc usor sa vorbesti despre ce vor vorbi niste grei ai brandingului. I-as lasa pe ei sa va dezvaluie mai multe direct la conferinta.


Mersi mult, Adi pentru sprijin, pentru ceea ce faci pentru brandingului din Romania ;)

Dochita
Multumesc si eu pentru raspunsuri. :)

SPRE PAGINA CONFERITEI "BRAND SIMPLE"

15 aprilie 2008

Magenta e doar a noastra, a T-Mobile

T-Mobile, compania nemteasca de telecomunicatii atentioneaza site-ul american Engadget Mobile ca nu ar trebui sa foloseasca culoarea magenta in identitatea lor caci e proprietatea T-Mobile.

Asta dupa ce de curand Apple a atentionat gestonarii campaniei ecologiste din NY ca nu au voie sa foloseasca marul ca simbol.

Asteptam" cu nerabdare ca albastrul sa aiba aceeasi soarta.

Cred sincer ca sunt exagerari care vor dauna pe termen lung brandurilor in cauza.

14 aprilie 2008

Top Performing European Retail Brands 2008


O sursa excelenta despre piata de retail:

Of all the market categories, retails offers the broadest canvas for any brand to show its true colours. From the understanding of a market that gives birth to a strategy. From the creation of environments, to the engagement of the people that bring the brand to life. To the supply of product that puts the brand into the consumer's hand. Retail really does have it all.

View the paper (pdf) -INTERBRAND, BrandChannel

FameLab- competitie pentru tinerii oameni de stiinta

“Ii cautam pe cei care au acea sclipire in ochi atunci cand vorbesc despre stiinta, persoane care pot face o prezentare antrenanta, originala si inspirata cu continut stiintific adecvat dar atragatoare pentru un public larg.” Kathy Sykes, Director Festivalul de Stiinta Cheltenham, Marea Britanie

FameLab este o initiativa a Festivalului de Stiinta Cheltenham din Marea Britanie si acesta este al doilea an in care competitia are loc in afara granitelor britanice, in cele 9 tari din Sud Estul Europei prin intermediul British Council. Scopul FameLab este incurajarea tinerilor (intre 18 si 35 de ani) sa inspire si sa aprinda imaginatia publicului cu privire la stiinta secolului al XXI-lea.

Competitia ii cauta pe aceia care pot reprezenta stiinta, cei care vor putea sa-si sustina ideile si abilitatile de prezentare pentru un public televizat. Modelul este similar programelor TV gen Pop Idol – ai la dispozitie doar 3 minute pentru a te prezenta in fata unui juriu de specialisti. Prezentarea va fi sustinuta in limba romana. Doar cel mai bun trece in runda urmatoare, iar prezentarea trebuie sa fie antrenanta si originala, corecta din punct de vedere stiintific, dar prezentata pe intelesul publicului larg.

Pentru inscrierea la una din selectiile regionale in Iasi (15 aprilie), Bucuresti (18 aprilie) si Cluj (22 aprilie), citeste Ghidul concurentului, completeaza Formularul de inregistrare si trimite-l prin email la adresa famelab@britishcouncil.ro pana pe 17 aprilie 2008 inclusiv.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa il contactati pe Gabriel Ivan, Education and Science Projects Manager, la gabriel.ivan@britishcouncil.ro.

Competitia FameLab 2008 Romania este realizata în colaborare cu Universitatea Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Asociatia Ad Astra.

PAGINA CONCURSULUI

Zuzu, laptele, iaurtul

Despre un brand poti vorbi mai bine dupa ani de la lansare. Este cazul Zuzu, laptele, iaurtul, stiti despre ce vorbesc, cel cu puful pe cutie.

Sa dai nastere unui nume care sa se diferentieze dintr-o gama larga de produse existente pe piata nu e chiar floare la ureche. "Alegerea numelui nu a fost o misiune tocmai usoara", spun cei de la Albalact. "Numele Zuzu a fost adoptat dupa discutii indelungate si a fost ales dintr-o lista de 25 de nume. Creatorii lui Zuzu au urmarit ca numele si designul ambalajului sa starneasca amuzament si sa comunice o senzatie de bine. Zuzu se adreseaza in primul rand persoanelor cu varste intre 25 si 45 de ani, independente, bine informate, cu venituri peste medie, dar si familiilor din mediul urban." "Dincolo de aceste aspecte, proiectul a durat aproape un an - ceva mai mult decat un proiect tipic ? si a fost in mod egal marcat de rutina si cercetare laborioasa, cat si de impulsuri creative. Ceea ce putini stiu este ca ambalajul a fost desenat initial pentru un alt nume, iar clientul a fost inspirat de acest ambalaj si a propus el insusi un nume, dar care a cazut la cercetarea de marca, astfel ca ne-am trezit in situatia total neplacuta sa gasim intr-o perioada foarte scurta, un nume nou 'acceptat' de designul ambalajului, adica un nume scurt", isi aminteste Cristian Kit Paul, Creative Director al Brandient, care a desenat, alaturi de Bogdan Dumitrache, ambalajul Zuzu. "Pentru cei care fac naming, stiu ce task ingrozitor este acela de a gasi un nume scurt, si in plus care sa nu contrazica limbajul vizual care afirma 'usor ca puful'."
Cine i-a dat nastere lui Zuzu pana la urma? "Pro?cesul nostru intern de creatie este o reiterare de cautari si generari, individuale si colective (un fel de brain?storming, dar cu o stacheta critica mai ridicata) si ca atare nu crediteaza o singura persoana pentru numele final, care este mai degraba rezultatul unui efort colectiv. Desigur ca cineva a adus la un moment dat in discutie numele Zuzu (cu accent pe ultimul 'u'), dar acest lucru s-a intamplat dupa ce toti ceilalti au deschis sau inchis zeci de variante posibile si s-au apropiat de rezultatul final. Cand insa un astfel de nume apare pe "tabla", stii ca este ceva deosebit, dar trebuie sa-ti stapanesti emotiile (ale tale si ale clientului), pana cand trece proba cercetarii de marca. Zilele in care am asteptat de la OSIM evaluarea riscului de inregistrare au fost mai lungi decat cele obisnuite, fiindca apucasem deja sa ne indragostim de Zuzu", explica Creative Director-ul Brandient. "Nu am pastrat hartia pe care s-a scris pentru prima oara Zuzu etc., de altfel cred ca procesul este in egala masura dureros si divin, ca si nasterea unui copil si ca preferi sa-ti amintesti de el mai degraba vazandu-l in fiecare zi decat ravasind hartii si poze ingalbenite. Noi avem acest noroc." (mai multe)

11 aprilie 2008

Logo Summit Nato Bucuresti 2008 - UPS!

"Aripile libertatii" s-au cam frant. Cititi mai departe de ce:

"In logo NATO Bucharest Summit was used my image without me. SC STREAMLINE COMMUNICATIONS have not copiright of this image." Asa incepe un prim mail venit din partea Sviatlanei Tatarnikava.

Contactati de catre imagoo, reprezentantii Streamline Communications au declarat ca executia finala a logo-ului Summit Nato Bucuresti nu le apartine, ea fiind realizata in cadrul NATO.

Alina Coca, reprezentant al echipei române de organizare Summit pe zona operatiuni media Romania, a declarat pentru imagoo ca executia finala a logo-ului nu apartine Streamline, ci unor designeri din Bruxelles NATO.

Din pacate, pana la ora redactarii materialului de fata, reprezentantii NATO de la Bruxelles nu au raspuns solicitarilor www.imagoo.nu.

Imaginea Sviatlanei Tatarnikava a fost creata in septembrie 2007 ca o varianta de logo pentru o agentie de publicitate si reprezenta zborul creativitatii, dupa cum a declarat pentru Imagoo designer-ul din Minsk. Agentia de publicitate a ales alta varianta si atunci Sviatlana Tatarnikava a pus varianta de logo pe mai multe site-uri de imagini in 20 octombrie 2007, site-urile respective specificand ca drepturile de copyright apartin autorului.

Orice om care are cunostinte de Illustrator, FreeHand, Corel poate observa ca e doar o transformare de - 12% pe verticala, a mai declarat pentru imagoo Sviatlana.

"Decizia finala in privinta insemnului oficial al Summit-ului a apartinut Secretarului General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, care a fost impresionat de tema ce a stat la baza lucrarii "Aripile libertatii" realizata de SC STREAMLINE COMMUNICATIONS", se arata intr-o comunicare a Directiei Generala Politici Strategice catre imagoo din ianuarie 2008. Tot in ianuarie 2008 a fost finalizat insemnul oficial al Summit-ului.

Sviatlana Tatarnikava a vazut logo-ul Summit-ului de la Bucuresti in urma cu o saptamana la stirile TV. Intrebata daca intentioneaza sa dea in judecata NATO, designer-ul din Belarus a declarat pentru imagoo ca aceasta decizie va fi luata impreuna cu avocatul ei.

sursa: IMAGOO.NU

10 aprilie 2008

Personal Branding

It's all about carving out a special niche for yourself. (wulffmorgenthaler.com)

09 aprilie 2008

Tu cum ai colora Romania?

De la VIP (Voluntar pentru Idei si Proiecte), organizatorii Get BRANDed:

SDV-ul cum ati vazut prescurtat adesea pe acest blog este acronimul Scolii de Vara Romania Secolului XXI.

SDV-ul se va desfasura in Bucuresti, in perioada 30 iunie-14 iulie.

Detalii importante :

  • cazarea si masa sunt asigurate de noi cu mare drag
  • transportul este suportat de voi
  • cazarea va fi intr-un camin/hostel din Bucuresti unde atat participantii (inclusiv cei ce sunt din Bucuresti sau unde sa stea in Bucuresti) cat si organizatorii vor sta timp de 2 saptamani impreuna
  • structura SDV: conferinte , work-shopuri si dezbateri
  • pe langa acestea, nu vom ignora nici partea de distractie sau de discutii intr-un cadru informal

Pentru a participa la SDV trebuie sa treceti de un proces de selectie, ce consta in:

  • un eseu pe o tema ce o sa o anuntam ulterior
  • un formular de aplicare ce va disponibil pe site
  • CV-ul vostru
  • interviu
http://rebrandingromania.wordpress.com/

Starbucks - Back to the roots

Unul din "icon brand-urile" lumii face o miscare neasteptata. Cum reactioneaza clientii?
(mai multe)

E bine totusi sa te intorci din cand in cand la radacini. (nu mereu) :)

Designul vinde de şapte ori mai mult decât advertisingul

„Designul, deşi ca activitate e din ce în ce mai popular, este încă o Cenuşăreasă a industriilor creative locale, după advertising (care e mai spectaculos), arhitectură (pentru care există o cerere crescută datorită dezvoltării afacerilor imobiliare) şi media“, explică Marius Ursache, chief creative officer la Grapefruit. Şi spune că, la o analiză mai amănunţită pe ramuri ale domeniului, designul vestimentar e mai popular decât cel grafic sau mai ales cel de produs, pentru care cererea este extrem de redusă.
Articol din Capital ce popularizeaza designul.

S-a tot vorbit despre branding (e si o moda), sa se mai promoveze si designul acum. :)

update:
Ce poate face pentru o companie un strop de creativitate? Depinde de creativitate. Poate sa o scoata de pe piata sau, dimpotriva, sa o ridice mult deasupra competitorilor.
Daca in Romania designul reprezinta inca o industrie emergenta, la nivel mondial industriile bazate pe creativitate aduc 25% din produsul global brut.
Articol din Target ce popularizeaza designul.
(Al doilea articol recent in care Marius e intervievat cu privire la design.)

07 aprilie 2008

Arcadia



Arcadia este noul centru de imagistica medicala deschis in Iasi, realizat cu "buna stiinta" pentru a oferi diagnostice cu buna stiinta. L-am vizitat de curand si am fost impresionat de locatie, de amenajare, de aparatura si softwareul de ultima generatie, cat si de personal, caracteristici care il recomanda a fi considerat cel mai bun din Romania in acest moment. Din fericire l-am vizitat doar pentru a-l vedea. Chiar am fost impresionat putand, din pacate, face diferenta cu centrele medicale, spitalele obisnuite. De aceea am si tinut sa reliefez aceasta realizare atat din punct de vedere medical cat si ca business. Aduce o diferenta imensa.
De la intrare, totul este gandit in detaliu: frontdesk primitor, pereti tapetati discret, muzica in surdina, ambient ce isi schimba culoarea in functie de dorinta pacientului (Ambi-Scene Lighting, unic in Europa de Est), materialele de informare si, ceva destul de rar, din pacate, pentru institutiile medicale, si o identitate vizuala adecvata. Totul e cald, placut, realizat discret. E cum ar trebui cred caci persoanele ce apeleaza la imagistica medicala cu siguranta simt nevoia unei griji desavarsite.

Vali Tatar (AgencyOne) a descris procesul alegerii principalelor elemente de identitate: Trei semnificatii importante ale denumirii, in mitologia greaca, au dus la alegerea acestui nume: in primul rind, faptul ca regiunea antica Arcadia, datorita reliefului sau muntos a fost intotdeauna un spatiu de refugiu al Greciei Antice (un fel de Elvetie a vremurilor moderne), in al doilea rind faptul ca locuitorii Arcadiei au devenit proverbiali pentru viata simpla si idilica pe care o duceau, pina in punctul in care Arcadia a fost considerata un imaginar paradis idilic (imortalizat de poeti si pictori in operele lor), iar in al treilea rind datorita semnificatiei frazei “Et in Arcadia ego” – “Si eu sunt in Arcadia” sau “In Arcadia suntem toti (egali)”, care era un Memento Mori al acelor vremuri, o reamintire a naturii trecatoare a omului. Semnificatia pe care noi am dat-o denumirii a fost acela de spatiu de tranchilitate si liniste in lupta cu zbuciumul bolii – un spatiu datator de speranta.
Logo-ul are si el doua componente – pe de o parte simbolizeaza gantry-ul (sau tunelul) prin care trece pacientul in timpul examinarii (in cazul tomografiei computerizate CT sau a rezonantei magnetice IRM), pe de alta parte reprezinta o persoana cu bratele deschise si ridicate care trece prin acel gantry, un gest de deschidere, de cautare a sperantei.

Personal mi-a placut mult cum a iesit totul. Merita clar incurajate si promovate astfel de initiative ce aduc plusvaloare pe toate planurile. Stiinta pusa in buna valoare in interesul pacientilor a devenit o "buna stiinta".

Marul - proprietatea Apple?

In stanga se poate vedea logo-ul creat pentru campania ecologista din New York (cunoscut si ca "Big Apple"), in dreapta se poate vedea logo-ul Apple Corp.
Apple Corp. a contestat folosirea logo-ului campaniei ecologiste.
Apar semne de paranoia in companii sau aceasta e atitudinea normala? Vezi cazul T-Mobile (De exemplu, in Germania, gigantii telecomunicatiilor T-Mobile si-au inregistrat culoarea Magenta. Da, au reusit sa o faca. Din acest motiv au starnit un val puternic de nemultumire din partea oamenilor, vezi site-uri ca freemagenta.nl sau reclaim magenta. Copou-marca inregistrata)
Desi actiunile companiilor au avut drept scop protejarea brandurilor proprii, aceste actiuni au dus tocmai la reactii adverse. (Opinii referitoare la acest caz.)

Ged BRANDed

Get BRANDed este o scoala de branding ce ofera posibilitatea studentilor pasionati de acest domeniu sa interactioneze cu specialisti si sa participe la training-uri, workshop-uri si studii de caz reale din cadrul companiei partenere. Astfel, ei descopera, alaturi de Teodora Migdalovici, Dochita Zenoveiov, Dana Petrisor, Simona Straut si Florin Dumitrescu care sunt regulile ce stau la baza unei strategii de brand de succes, pentru ca apoi sa anlizeze impreuna cu reprezentantii KRAFT Foods Romania, strategiile care au fost adoptate pana in acest moment pentru brandurile Pim's si Jacobs. Proiectul are ca finalitate crearea unei campanii de branding pentru Jacobs 3 in 1. Aceasta va putea fi utilizata ca punct de plecare in campaniile ulterioare ale acestui brand.

Acest proiect se adreseaza studentilor din anii terminali sau masteranzi, cu precadere de la facultatile de Marketing si Comunicare, insa asteptam acplicatiile tuturor celor ce sunt pasionati de branding. Procesul de recurtare cuprinde 2 etape:
- o prima etapa consta in trimiterea formularului de aplicare (pe care il pot descarca de pe getbranded.wordpress.com ) si a Cv-ului la adresa getbranded@vipromania.ro pana pe data de 10 aprilie
- un interviu individual sustinut intr-una din zilele de 11 sau 12 aprilie

Participarea la acest proiect nu presupune nici un cost. Nu se asigura si cazarea.

Sa fie o initiativa cu succes! :)

01 aprilie 2008

MicroHoo - the new Internet Giant

Pana la urma inevitabilul tot s-a produs...